Stil života

Stil života

Mnogo se priča o tome da treba voditi zdrav život, usvojiti zdrave navike, smanjiti rizike po vaše zdravlje. Uglavnom to već i sami znate.

Loše navike, nezainteresovanost, nedostatak motivacije su jedni od glavnih uzroka neaktivnosti i lošeg načina života. Sama činjenica kojom sebe opravdavamo da nešto “ne možemo“ dovodi nas do toga da zapustimo svoje telo.

Za čovekovo telo ključne komponente zdravog života su:

  • Fizička aktivnost
  • Zdrava i izbalansirana ishrana
  • Redovni pregledi

Fizička aktivnost

zivotPrvenstvena svrha programa fizičke aktivnosti je da poboljša kvalitet života pojedinca. Naše telo je zdravo onoliko koliko smo fizički aktivni, npr: ukoliko imamo zadovoljavajući nivo kardiovaskularne sposobnosti naše će srce raditi efikasnije, manje će se “trošiti“ i bolje će podnositi svakodnevne iznenadne stresove.

Odredjeni programi fizičke aktivnosti poput treninga snage, aerobnog treninga, treninga sa sopstvenom težinom će vam pomoći da vaše telo dovedete u bolju fizičku formu, popravite vaše zdravlje i fizički izgled.

Fizička aktivnost može zameniti mnoge lekove ali ni jedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost (Tisseau)

Potreba za fizičkom aktivnošću u toku jedne nedelje iznosi od tri do četri puta nedeljno. Manje od tri puta nije zdravo a više od četri puta nije potrebno.

Sama aktivnost u toku jednog treninga treba da traje izmedju četrdeset i pet minuta i sat vremena. Svako vežbanje treba da ima period zagrevanja izmedju deset do petnaest minuta, period treninga od četrdeset i pet minuta do sat vremena i period hladjenja izmedju pet i deset minuta. Svom telu trebate da posvetite tri do četri sata nedeljno jer ono je Vama na raspolaganju 24 sata svakog dana.

Zdrava i izbalansirana ishrana

zivot

Za normalno funkcionisanje čovekovog organizma neophodna je izbalansirana i kontrolisana ishrana. Svakog dana treba da unesemo odredjenu količinu proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala u svoje telo kako bi ono normalno funkcionisalo. Ne postoje odredjeni dani u nedelji kada treba unositi samo voće, povrće ili meso. Zato treba izbegavati slične mistične dijete koje nemaju naučnog osnova. Svaki dan je novi početak i svakog dana trebamo napraviti najbolji odnos nutrijenata koje treba uneti putem ishrane.

Zdrava ishrana ne treba da nam bude nešto sto ćemo shvatiti poput dijete koju ćemo držati dva meseca i opet se vratiti lošim navikama u ishrani, već nešto čega ćemo se pridržavati celog života. Zdrava i izbalansirana ishrana je mnogo bitnija od samog kalorijskog unosa. Treba unositi prirodne nepreradjene namirnice poput voća, povrča, nepreradjenog mesa, koštuničavog voća… Ukoliko sve to postignemo imaćemo brojne benefite po zdravlje a jedan od glavnih je smanjenje lošeg LDL holesterola a samim tim i smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga imaćete veći napredak u treningu, vaše telo će biti zdravije i snažnije, imaćete više energije za svakodnevne aktivnosti.

Redovni pregledi

Redovni lekarski pregledi su neophodni pre započinjanja fizičke aktivnosti. Ta provera daje bitne informacije za pravljenje bezbednog i efikasnog programa fizičke aktivnosti. Odredjeni lekovi za dijabetes, lekovi za smanjenje krvnog pritiska i dr. mogu uticati na sam program fizičke aktivnosti, zato ih je neophodno prijaviti personalnom treneru pre započinjanja bilo kakvog trenažnog procesa i uz dozvolu lekara napraviti bezbedan i efikasan program vežbanja. Pravilno isprogramirana fizička aktivnost sa kontrolisanim unosom nutrijenata ima brojne pozitivne efekte po zdravlje pojedinca.